Физици трият историята по поръчка на Пентагона 05.01 | 12:28

Учени са създали „времева мантия“, която „изтрива“ дадено събитие от историята

От Георги Георгиев

Учени от Университета Корнел са успели да създадат технология, която прави невидим не само един обект (както популярната от приказките мантия-невидимка), а цяла поредица от събития сякаш те никога не са се случвали.

За да си представим нагледно какво са постигнали физиците, можем да сравним ситуацията с обир на музей, който се случва в реално време пред очите ни (и пред охранителните камери). Крадецът разбива прозореца, промъква се, взима ценната картина и след това спокойно си излиза. Въпреки това, дори да се намираме на няколко метра от сцената и да наблюдаваме директно и много внимателно, ние въобще няма да видим случващото се, тъй като всички действия на крадеца са останали невидими.

Това, което учените от Корнел са постигнали в лабораторията си, може да се сравни с описаната по-горе сцена, в много по-малък мащаб – както по отношение на размерите, така и по отношение на времето. В случая "времевата мантия", която физиците създали, успяла да скрие случващото се за едва нищожните 40 пикосекунди (една пикосекунда е една трилионна част от секундата). Резултатите от спонсорираното от Агенцията за иновации към Пентагона (DAPRA) проучване са публикувани в сп. Nature.

Как всъщност действа "времевата мантия"? Ние виждаме дадено събитие да се случва благодарение на светлината, която достига от него до очите ни. В повечето случаи става въпрос за непрекъснат поток от светлина. В своите опити учените успели да прекъснат този поток за малък период.

Те постигнали това, като променили не посоката на движение на светлината (ефект, на който разчитат "традиционните" мантии-невидимки), а като променили скоростта на светлинните лъчи. Така на практика физиците от Корнел променили параметрите на времето, а не на пространството (които според теорията са обвързани в неделима система, наречена пространство-време).

Техният "фокус" бил постигнат благодарение на система от лещи и ултратънки оптични влакна. Той правел така, че регистрационните уреди не можели да отчетат дадено събитие, което се случвало пред тях. Или с други думи те успели да изтрият миниатюрна част от историята, която в действителност се била случила.

Успехът си учените постигнали едва няколко месеца, след като британският физик Мартин МакКол показал на теория, че подобен ефект на изтриване на историята е постижим на практика.

Следващата стъпка на физиците ще бъде да удължат действието на "времевата мантия" до милионни от секундата, което ще бъде значително постижение с оглед мащабите. Така че всички, които се надяват да откраднат "Мона Лиза" от Лувъра по този начин, ще трябва доста да почакат.

Водещи

Най-четени