Хай-тек диадема избавя от мигрената 08.02 | 11:46

Високотехнологичната джаджа е показала резултати при изпитания

От Диана Цветкова

Предмет, служещ привидно само за разкрасяване, дава шанс на стотици хиляди жени по света да преборят страданията си.

Диадема от ново поколение ще помага при мигрена, когато бъде поставена на челото на страдащия, пише британският Daily mail.

Устройството с футуристичен дизайн представлява сребърна лента, която опасва челото, минавайки над ушите. То стимулира с електрически импулси супраорбиталния нерв, който контролира чувствителността около и в окото. Стимулирайки по електронен път определени нерви, тя облекчава болките.

Високотехнологичната диадема вече е тествана пробно, като при изпитанията доброволци са я носили за по 20 минути дневно в продължение на два месеца. Тя е намалила хроничните им болки от седем на пет месечно.

Броят на доброволците, които снижили мигрените си с нея наполовина или повече, бил утроен. Новото устройство постигало същите резултати като медикаментите срещу мигрена, но без неблагоприятни странични ефекти, пише БТА.

Диадемата е създадена от Жан Шьонен от университета в Лиеж и вече е пусната в продажби в Европа.

Според статистиките 25% от жените и 8 на сто от мъжете страдат от мигрени, които могат да бъдат породени от стрес, алкохол, флуоресцентно осветление и някои храни, като шоколад, червено вино и кафе.

Водещи

Най-четени