Хай-тек ръкавици превръщат езика на знаците в реч 11.07 | 17:19

Ръкавиците превръщат жестовете в думи

От Георги Георгиев

Трима украински студенти изобретиха сензорни ръкавици, които работят с приложение, което автоматично превръща езика на знаците в реч. Техният проект Enable Talk спечели първо място в организирано от Microsoft международно състезание в Сидни, в което взеха участие 350 студенти от 75 държави.

Изобретението на украинците ще даде на хората с увреден слух способността да комуникират с всички, които не познават езика на знаците. Самата ръкавица е гъвкава, лесна за използване, евтина за производство и работи с помощта на вградени в нея батерии.

Всяка разполага с 15 гъвкави сензора по дланта и пръстите, които дешифрират движенията на ръката във въздуха. Събраната от сензорите информация се предава по безжичен път към инсталираното в смартфон приложение, за разработката на което студентите са използвали приложно-програмния интерфейс на Microsoft Speech и на търсачката Bing.

За да превърнат изобретението си в продукт за масово производство, изобретателите се нуждаят от 40 хил. долара. Повече от половината сума (25 хиляди) вече е осигурена под формата на първата награда от конкурса на Microsoft, пише Mashable.

Цената на първите ръкавици ще бъде около 50 долара. В бъдеще обаче тя може да спадне до около 20 долара. Това ще направи устройството достъпно до голяма част от близо 275-те милиона души със слухови проблеми по света.

Най-четени