Хакнаха контролер за игра и го превърнаха в помощник за незрящи 22.03 | 13:01

Проектът е дело на двама студенти от Германия

От Елена Кирилова

Двама студенти хакнаха контролер за играта Kinect на Microsoft, превръщайки го в устройство, което помага на незрящите хора да се придвижват, съобщава msn.com.

Майкъл Золнер и Стефан Хубер от Университета в Констанц в Германия са създали система, която използва каска с монтиран Kinect на върха на заедно с вибриращ колан на талията, за да помогне на незрящите да се ориентират в затворени пространства.

Всичко това е част от проекта NAVI, който се занимава със създаването на навигационни съоръжения за хората с проблеми със зрението.

"Искахме да увеличим нещата, чието присъствие хората с увредено зрение долавят в стая или сграда, чрез поставяне на вибро-тактилна обратна връзка, която възпроизвежда разположението на предметите в стаята", разкриват студентите на сайта на техния университет.

Чрез устройството, поставено върху главата, камерите на машината изпращат информация за заобикалящата среда. Тази информация е свързана с три чифта вибриращи мотори, залепени в ляво, дясно и в центъра на колана-ръководство, който се носи около кръста.

Коланът от своя страна е свързан с лаптоп, който се монтира в специална раница. В същото време чрез слушалки с bluetooth се изпраща и аудиосигнал до незрящия.

Разбира се, устройството не е достатъчно удобно, тъй като носенето на лаптоп и устройство на главата прави хората доста по-тромави. Но все пак, този модел ясно показва, колко полезно може да бъде въпросното устройство.


Водещи

Най-четени