Хора от 3D принтер ще изследват други планети? 04.06 | 10:02

Инженер от НАСА смята, че Космосът може да се изучава с органичен печат

От Антония Михайлова

Главният инженер на марсохода Curiosity в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА Адам Щелцнер сподели своите виждания за колонизиране на Космоса в бъдеще. Той предложи доста нетрадиционно решение на този въпрос – хора, отпечатани на 3D принтер, да колонизират други планети, пише Motherboard.

За предаване на информацията за човека на други планети се предполага да се вгражда генетичният код в генома на бактерии. Специалистите потвърждават възможността да се вградят в ДНК на микроорганизми части от човешкия геном. Както е известно, бактериите прекрасно преживяват полета до Марс.

"Можем да използваме бактериите като компютърна памет. Сякаш изпращате на друга планета своя iPаd. А бактериите могат да съхраняват информацията много добре", допълва Гари Ръвкън, един от авторите на идеята.

Най-сложното в тази идея е рекодирането на информацията. За да се извлече ДНК кодът и а се пресъздаде по него жив организъм, Щелцнер предлага да се използва 3D печат.

На Земята вече сме създавали човешки тъкани и органи. С развитието на биоинженерството, генетиката и 3D печата създаването на жив организъм на чужда планета ще бъде посилна задача, твърдят учените.

Американският биолог Крейг Вентър разработва "цифров биологичен преобразувател", който е способен да предава цифров файл ДНК със скоростта на светлината и на новото място да пресъздаде първоначална форма на живот.

Идеята за органичен 3D печат на хора на други планети според Щелцнер е доста по-реална от космическо пътешествие.

"Да, всичко това е чиста теория. Но за нейната проверка няма да ни се налага да се движим по-бързо от скоростта на светлината и да изразходваме безкрайно количество енергия", заключава Щелцнер.

Водещи