Хората могат да покорят Марс, но не са готови, смята космонавт 22.01 | 09:59

Усвояването на Червената планета трябва да протече на три етапа

От Антония Михайлова

Съвременните технологии позволяват човекът да извърши полет до Марс още днес, но това ще бъде покоряване, а не усвояване на планетата, казва космонавтът на Роскосмос Фьодор Юрчихин пред РИА Новости.

"Полет заради самия полет може да се направи и днес, технологиите да днешния ден ни позволяват за 9 месеца да долетим до Марс, да кацнем там, да направим крачка. А после?", пита Юрчихин.

Навремето беше покорена Луната, но земният спътник така и си остана "мъртъв" за човека. Изследванията там отдавна се провеждат от роботи, отбелязва космонавтът.

Юрчихин смята, че не трябва да се покорява Червената планета, а да се усвоява. Това обаче трябва да стане на три етапа.

На първия етап е необходимо да се проведе изследване, с каквото сега се занимава НАСА, отбелязва космонавтът. Това са изследвания с апарати, които дават данни за географията, геодезията и метеорологията на пленетата.

На втория етап учените ще изпратят на Марс роботи, за да създадат с тяхна помощ "плацдарм" за усвояването на планетата от човека. На този етап ще се направи строителство на инсталации за получаване на вода и кислород, а също разработката на системи за спътникова навигация, по аналогия с GPS или ГЛОНАСС. И чак на третия етап може да се изпратят на Марс хора, смята Юрчихин.

"Такъв вариант – не покоряване, а именно усвояване на Марс, ми е по душа. Тогава ще създадем условия там да отиде човекът", казва космонавтът.

Водещи

Най-четени