Цветната е-хартия става реалност 11.06 | 16:32

Fuji Xerox демонстрира цветна е-хартия без филтри и с високо качество на изображението

От Георги Георгиев

Джойнт венчърът Fuji Xerox демонстрира прототип на електронна хартия от електрофорезен тип (е-хартия), която може да създаде цветен дисплей без използването на цветен филтър. Компанията демонстрира модела си по време на SID Display Week 2012 в Бостън, съобщава Phys.org.

Моделът на Fuji Xerox разполага с 5-инчов екран с размери от 600 на 800 пиксела и резолюция от 200dpi, четиристепенна градация на цвета, отражателна способност от 30% и контраст от 10:1. Без филтър хартията може да възпроизведе цветен дисплей, който е по-ярък и остър от стандартните, обясняват от компанията.

Концепцията за цветна електронна хартия включва движението на оцветени частици за всеки отделен цвят, като в случая праговата стойност (електричното поле) на електрофорезата е различна за всеки цвят.

Самата е-хартия притежава два типа частици – червено и циан, като различните цветове се получават вследствие на различни комбинации между тях върху повърхността на екрана, показват техническите данни, публикувани в Tech-On! При прототипа в Бостън частиците се движат нагоре-надолу под въздействието на електрическо поле с определени стойности.

Сега от Fuji Xerox работят върху пълноцветна електронна хартия, в която ще се използват комбинации от три основни цвята. Компанията вече е разработила клетка (пиксел), съдържаща частици, оцветени в циан, магента и жълто. Следващата стъпка ще бъде създаването на начин за прецизното аранжиране на трите цвята върху повърхността на клетката.

Друга компания, работеща в сферата на цветната хартия, е Е-INK отделила се през 1997 г. от MIT Media Lab. Тя е създател на достъпния за продажба цветен дисплей Triton Imaging Film.

Тук можем да включим и японската Ricoh, която на SID 2011 представи новата си технология, предлагаща четири пъти по-голям капацитет от сегашните постижения в областта на електронната хартия.

_______________________________

*Електрофореза – движение на дисперсирани частици във флуид под въздействието на пространствено унифицирано електрично поле.

Водещи

Най-четени