Цивилизация сме на боклука 18.12 | 10:51

Засипваме планетата с отпадъци от електроника

От Антония Михайлова

Нашата цивилизация произвежда огромно количество боклук. Експертите са обезпокоени от ръста на количеството изхвърлена електроника.

Изследователи от организацията Solving the E-Waste Problem (StEP, или "Решаване на проблемите с електронния боклук") са създали интерактивна карта, където са представени данните за ежегодното количество електронен боклук, изхвърлян от жителите на 184 страни. На картата се вижда добре колко електроника се произвежда и колко се изхвърля или се отправя за преработка.

Количеството произведено електронно оборудване поразява – миналата година на планетата са произведени почти 48,9 млн. метрични тона електронни отпадъци – това е средно по 7 кг на всеки от 7-те милиарда жители на Земята, пише CNews R&D.

Освен това количеството електронни отпадъци расте с много бързи темпове, тъй като се продава все повече електроника – например през 2012 година са продадени електронни стоки с общо тегло 64,8 млн. тона.

При запазване на сегашните темпове на ръст към 2017-а годишният обем отпадъци от електроника ще нарасне с 33% и ще надмине 65,4 тона. По тегло това е сравнимо с 200 небостъргача Empire State Buildings или 11 Велики пирамиди в Гиза. Ако се случи преход към ново поколение електроника, например графенова, то в отпадъците ще попадне допълнителен немалък обем морално остарели уреди.

Макар да има достатъчно информация за негативните екологични и медицински последствия на текущите примитивни методи за утилизация на електронните отпадъци, хората и до днес трудно разбират мащабите на този проблем.

"Надяваме се, че тази постоянно обновявана карта на електронните отпадъци ще помогне да се разбере важността на икономията на ресурси и правилната утилизация на електрониката", казва изпълнителният секретар на StEP и експерт от университета на ООН Рюдигер Кехр.

1141182

Водещи

Най-четени