Чорап с пневматични мускули (ВИДЕО) 13.02 | 09:46

Устройството е предназначено за възстановяване на подвижността на краката

От Антония Михайлова

Екип от университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг разработи роботизирано устройство, подсилващо глезените. Своеобразният "чорап" с пневматични мускули и датчици за разтягане е предназначен преди всичко за възстановяване на подвижността на краката при хора, страдащи от последствия на травми и различни нервно-мускулни разстройства, като церебрална парализа или множествена склероза.

Устройството, което прилича на чорап с наколенник и арматура, се състои от пневматични мускули, изкуствени сухожилия и датчици. Устройството повишава силата на глезена, но за разлика от повечето екзоскелети то не е така обемно и осигурява по-голяма подвижност на стъпалата.

Повечето екзоскелети за глезените имат само един диапазон на движение: нагоре и надолу. Но човешкото стъпало извършва много по-сложни движения и примитивните метални стави не могат да ги възпроизведат.

Използването на гъвкави материали и пневматични мускули, при цялата привлекателност на тази идея, е съпроводено от много проблеми. Металният екзоскелет поема цялото натоварване върху себе си, докато меките системи се опират на костите и кожата на човека. Съответно във втория случай е необходимо внимателно дозиране на натоварването и разпределянето му на по-голяма площ.

Прототипът вече работи отлично в лаборатория, на равна повърхност, но предстоят изпитания в по-сложни условия из градските улици, което вероятно ще изисква той да се усъвършенства. Като цяло конструкцията вече работи много добре, има малки габарити и може да бъде скрита под широк крачол. Единствените ѝ недостатъци са шумът при работа на пневматичните мускули, подобно на дишането на Дарт Вейдър, и вечния проблем със запаса на енергия в съвременните акумулатори.

Според разработчиците пневматичните чорапи ще се появят на пазара след 3–5 години на цена 5000–10 000 долара. Тази технология ще може да бъде прилагана практически към всяка става и мускул по тялото, тоест потенциално може да се създаде костюм за цялото тяло, а не само за глезените. Подобни костюми могат да намерят широко приложение в армията, спасителните служби, в производството и т.н.

Водещи

Най-четени