Шест факта за „любопитния“ марсоход на НАСА 14.04 | 14:47

Марсоходът Curiosity има амбициозната задача да определи дали някога на Марс е имало условия за наличието на живот от земен тип

От Георги Георгиев

Новият марсоход на НАСА Curiosity, известен още като научната лаборатория за НАСА, се очаква да бъде изстрелян в края на 2011 г. и да се приземи на Червената планета през август следващата година. Основната цел на уреда е да провери дали някога на Марс е съществувала среда, способна да поддържа живот от земен тип. Сайтът Space.com представя шест интересни факта за марсохода, чието създаване и изпращане на Марс ще струва общо 2,3 млрд. долара.

- Размери. Curiosity е приблизително с размерите на Мини Купър – т.е. доста по-голям от предшествениците си Spirit и Opportunity и още по-малкия Pathfinder. Машината е дълга 2,8 метра и четири пъти по-тежка от предишните марсоходи, които кацнаха на Марс през 2004 г. Pathfinder, който бе се размерите на микровълнова печка се приземи в далечната 1997г.

- Място на приземяване – все още неуточнено. През ноември 2008 г. НАСА сведе възможностите до четири. Всеки от кандидатите е място, на което древността е текла вода.

- Нова система за приземяване. При Curiosity няма да се използват въздушни възглавници. Причината е, че роувърът е прекалено тежък за този метод. Затова НАСА е разработила съвсем различна техника за кацане – реактивна система, която е нещо средно между летящ кран и хеликоптер за повдигане на тежки товари. Тя ще се включи след навлизането на сондата в марсианската атмосфера и ще позволи максимално мекото кацане на роувъра.

- Curiosity разполага с лазер. На марсохода са инсталирани 10 изследователски инструмента с чиято помощ ще се проучват скалите, почвата и атмосферата на Червената планета. Една от системите ще разполага с лазер, с който ще бъдат изпарявани събраните парчета скала. Така ще бъде анализиран техния състав за наличието на сложни въглеводороди – основните съставки на познатия ни живот.

- Офроуд шампион на Марс. Всяко от колелата на марсохода ще бъде задвижвано от независим мотор, като двойката предни и задни колела ще са екипирани с индивидуални управляеми мотори. Тази система ще даде на роувъра висока подвижност и ще му позволи да се обръща на 360 градуса без да помръдва от мястото си. Самите колела също са доста големи - всяко от тях е с диаметър от 51 см. С тях Curiosity ще преодолява препятствия с височина от 75 см.

- Захранване с плутоний. Предишните марсоходи на НАСА бяха захранвани със слънчева енергия, което ограничаваше тяхното използване до слънчевите сезони и места на планетата. Curiosity от друга страна ще използва радиоизотопна система за захранване, която генерира електричество от топлината, отделяна от радиоактивното разпадане на плутония. Технологията не е използвана от 70-те години по време на изпращането на сондите "Викинг".

Очаква се основната мисия на марсохода ще продължи цяла марисианска година (687 земни дни), което е много повече от 90-дневните мисии на Spirit and Opportunity. Добавената мощност ще позволи на роувъра да измине по-голямо разстояние по повърхността на Червената планета от всичко изпращано там преди него, съобщават от НАСА.

Най-четени