Щатските учени с най-много фалшиви публикации 17.11 | 07:19

Мнозинството фалшифицирани научни изследвания имат повече от един автор

От Георги Георгиев

Най-много фалшиви научни публикации идват от научните среди в САЩ, сочи статистика, публикувана в сп. Journal of Medical Ethics.

Авторът на проучването се позовава на данни на службата към Националната библиотека за медицина на САЩ PubMed.

В изследването е взета предвид всяка научна статия в областта на медицината и природните науки, която е била изтеглена и след това официално заличена от публичните регистри на библиотеката за последните 10 години.

За този период са били изтеглени общо 788 документа. Около три четвърти от тях са заличени поради сериозни допуснати грешки (545), а останалите са премахнати заради откровено фалшифициране на резултатите.

Най-високият брой на изтеглени документи е от автори от САЩ (260), което прави една трета от общия брой. Всеки един от три от тези документи съдържа умишлено публикувани неверни данни.

Следващи в списъка са учени от Великобритания, Индия, Япония и Китай. Всяка от тези страни „е представена“ с над 40 изтеглени проучвания.

Според автора на изследването, е много по-вероятно е фалшификации да възникна при водещи публикации с голямо влияние. Степента на влияние тук се измерва с броя на цитирания в други публикации по дадената тема.

Резултатите от проверката показват, че средният брой автори на изтеглените публикация е трима като материалите са подписани от над десет автора. Факт е, че масата от фалшифицирани изследвания имат повече от един автор.

Мнозина смятат изтеглянето на научните статии сурова, но несъвършена санкция, тъй като дадена публикация може да бъде изтрита както поради фундаментални грешки, така и по съвсем тривиални причини.

Водещи

Най-четени