Ще носим дрехи, които успокояват или тонизират 03.06 | 13:45

Дрехите на бъдещето може да изпускат миризми, които да влияят на настроението или да подсилват паметта

От Георги Георгиев

Дрехите на бъдещето буквално могат да миришат, но причината няма да е, че притежателите им са пропуснали да ги изперат. Бъдещите блузи, панталони и рокли може да са снабдени със специално разработени ароматерапевтични вещества, които при изпускането си ще могат да извикват хубави спомени, да повишават степента на концентрация или успокояват нервите.

Идеята, наречена умна втора кожа" (Smart Second Skin), е разработена от Джени Тилотсън – изследовател от лондонския университет по изкуствата, информира Innovation news daily.

"Дрехите ще подобряват различните аспекти на настроението и моментното ви състояние", коментира Тилотсън. "Ще можете да използвате ароматите, (които те изпускат) за да тренирате нервите и мозъка си, и това да ви помогне да се будите по-лесно сутринта, да спите спокойно през нощта или да бъдете в пълна кондиция по време на работа" коментира тя.

Ефектът на "ароматните" дрехи ще бъде постигнат благодарение на миниатюрни тръбички, които ще минават в подплатата им. Техният притежател ще може да настройва специален таймер, така че в определен момент тениската или роклята ще започнат да изпускат стимулиращи миризми, като ароматни соли и кафе за събуждане сутрин, последвани от успокояващи ухания за разпускане след работа и успокояване на нервите преди сън.

В дрехите на бъдещето дори ще могат да се вградят биометрични сензори, които да проследяват ритъма на сърцето и нивата на стрес. Така те винаги ще могат да реагират адекватно и да успокояват изнервения си притежател. Те дори ще могат да записват околните миризми в моменти на щастие и след това да ги възпроизвеждат, с което ще подобряват настроението на собственика си.

От медицинска гледна точка дрехите ще подпомагат отслабващата памет на възрастните хора. Според Тилотсън обонянието провокира паметта по-силно от всички други сетива и загубата му с остаряването ускорява процесите на старческа деменция.

Към момента технологията е на ниво първоначални тестове. Но ако учените успеят да разработят и приложат на практика фундаменталните ѝ принципи, то бъдещето се очертава като много по-ароматно.

Водещи

Най-четени