Ще пишем имейли с мисъл 24.05 | 13:21

Чрез специална каска се улавят мозъчните импулси на потребителя, които задействат командите

От Нели Минчева

Израелски учени изработиха нова технология за изпращане на имейли с мисъл, без към компютъра да са свързани мишка или клавиатура. Това съобщава БТА, позовавайки се на информация във вестник "Кориере дела сера". 

Издание цитира резултатите, постигнати от екипа на Рами Пузис от университета "Бен Гурион". Засега става дума само за прототип, но хендсфри компютърът е вече факт и неговият софтуер успешно премина изпитанията. 

Чрез специална каска, снабдени с 14 електрода, се улавят мозъчните импулси на потребителя, които задействат командите. Софтуерът интерпретира тези сигнали и разработката може да бъде изключително полезна за хората, страдащи от сериозни увреждания, твърди екипът.

Учените направили демонстрация, при която съумели да изпратят първия по рода си имейл, без използване на ръце. Досега много популярни бяха уредите, които се командват с движението на миглите, като този, използван от проф. Стивън Хокинг. 

Но според Рами Пузис тяхната разработка е много по-перспективна. С нея ще могат да рисуват с мисъл на компютъра парализирани художници, да се управлява автомобил.

Обемът на каската и компютъра със съответната програма е достатъчно малък, за да бъдат използвани извън лабораторията. "Това не означава, че е дошъл краят на мишката и клавиатурата, коментира Рами Пузис. Но и това ще стане някой ден. Засега нашият хендсфри компютър действа доста по-бавно от традиционните, но точно тук ще бъдат съсредоточени нашите бъдещи усилия." 

Водещи