Ще правят коли от ананаси и банани 28.03 | 14:27

Супер здравите „нано“ фибри от цитрусите ще залегнат в корпусите на бъдещите автомобили

От Георги Георгиев

Струва ви се странно един ден в колата ви да бъдат вградени материали, които се съдържат в ананасите и бананите? Тази на пръв поглед "шантава" идея обаче скоро може да се превърне в реалност, след като бразилски учени създадоха начин за влагането на т.нар. "нанофибри" от цитрусовите плодове в ново поколение автомобилна пластмаса, която е по-здрава, лека и екологична от сега използваните.

Изследователите открили, че въпросните частици могат да се извличат, както от листата на растенията, така и от части на цитрусовите плодове като обелките на банани, ананаси и кокосови орехи. Откритието бе представено на 241-та Национална среща на Американското химично общество (ACS), съобщават от организацията. 

Въпреки че се добиват от крехките ананаси и банани, нанонишките в тях може да бъдат невероятно устойчиви. Част от влакната притежават здравината на кевлара – материал, използван за направата на бронирани жилетки. Освен това те са по-леки и устойчиви на удари, топлина, разлят бензин, вода и кислород.

Друго предимство на "нанофибрите" е, че за разлика от традиционните пластмаси, базирани на петрола, та са напълно възобновяеми и не замърсяват околната среда след изхвърляне.

Освен за направата на пластмаси за автомобили един ден "нанофибрите" могат да намерят приложение и в медицината при създаването на изкуствени сърдечни клапи, ставни връзки и хрущяли. Според бразилските изследователи технологията ще навлезе в автомобилостроенето до две години.

Водещи