Ще се качите ли на самолет, управляван с мисли? 29.05 | 10:15

С други думи, ситуацията не е в сигурните ръце на пилота

От Антония Михайлова

Самолетите лесно може да се управляват с мисли. До този извод са стигнали немски изследователи след редица тестове с авиостимулатори.

Доброволците следвали точно зададен курс само с помощта на своите мисли. Според учените с такива резултати те съвсем правомерно може да получат правата на пилоти.

На главите на участниците в експериментите бил поставен шлем със сензори, които предавали информация за мозъчната активност на компютър. Доброволците се намирали в копие на пилотска кабина на самолет, а щурвалът и дръжките се движели самостоятелно, подчинявайки се на мислите на "пилотите".

Проектът Brainflight бил организиран от екип изследователи начело с Флориан Холцапфел от Мюнхенския технически университет.

Принципната възможност за управление на летателни апарати с мисъл била доказана за първи път от американски учени още преди година. В техния експеримент доброволците управлявали с мислите си миниатюрни вертолети.

Мюнхенските специалисти направили следната крачка: използвали реален авиостимулатор за мислено управление. Учените смятат, че тяхното изследване може да има голямо бъдеще в авиацията. Тъй като ако пилотът получи възможност мислено да реагира бързо на нестандартни ситуации, у него се появява голяма свобода на движения.

Комуникацията на човека с машината станала възможна благодарение на сложен алгоритъм, който разшифровал електрическите сигнали, получени от енцефалограмата, в конкретни команди за бордовия компютър. Програмата отделяла от целия поток мисли само тези, които се отнасяли към управлението на самолета.

Следващата стъпка, която искат да предприемат изследователите, е да осигурят обратна връзка между самолета и пилота. Например, ако една или друга маневра изисква преодоляване на прекалено голямо съпротивление от машината, ще се наложи пилотът да положи доста физически усилия. Учените искат бордовият компютър да дава информация за сложността на изпълнението на команди.

Най-четени