Южна Корея ще изучава Луната 27.01 | 18:04

Азиатската държава стартира програма за усвояване на земния спътник

От Теодора Кокаланова

Южна Корея започна изпълнението на първата си програма по усвояване на Луната, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на информация от Министерството на науката и иновационната икономика на Република Корея.

Корейските специалисти ще вложат всичките си научни познания и стремежи за разработването на базова технология, която в дългосрочна перспектива да позволи да бъде изградена обитаема станция на Луната.

Планът предвижда изследователски дейности в четири главни направления: да бъдат създадени технологии, нужни за построяване на космически кораб, на луноход и на космическа станция в Далечния космос.

"Изследването на Луната изисква различни технологии – от информационни и ядрена енергетика, до роботи и апарати за добив на природни ресурси", уточняват корейските учени.

"В този план нашата нова програма за изследване има голямо значение за човечеството, тъй като тя е първата крачка към изучаването на Луната", подчертават от министерството.

В изпълнението на програмата са включени 15 държавни и частни изследователски организации и институти, включително корпорацията Korea Aerospace Industries. Тя е създател на първата южнокорейска космическа ракета, която трябва да бъде изстреляна през 2020 година, допълва БТА. 

Водещи

Най-четени