Я, тази планета е съвсем като Земята 31.10 | 09:40

Космическият телескоп "Кеплер" откри копие на нашата мила планета

От Антония Михайлова

Винаги сме се надявали, че някъде има планета като нашата и че някой ден ще я намерим.

И ето че сега космическият телескоп "Кеплер" откри край една от звездите на кръстопътя между съзвездията Лебед и Лира екзопланета с почти земни размери, с маса и плътност, които биха могли да претендират да са двойник на Земята, става ясно от две статии, публикувани в сп. Nature.

Да, щеше да е като нашата мила, родна синя планета, ако не бяха свръхвисоките температури на въпросното небесно тяло... Така че надеждите там да има живот за жалост се изпаряват.

Екзопланетата Кеплер 78Б наистина е съставена от скала и желязо, подобно на Земята, тя е малко по-голяма от нашата и е маса колкото на две Земи.

Космическото тяло обикаля по орбита около своето слънце на всеки 8 часа, което поражда недоумението на астрономите, невярващи, че планета може да се озове толкова близо до звездата си.

Според учените планетата ще бъде погълната от своето слънце след няколко милиарда години, тоест от астрономическа гледна точка това ще се случи скоро.

Над 1000 екзопланети досега са били открити от учените. Учените, анализирали Кеплер 78Б, са от САЩ и Швейцария, допълва БТА.

Водещи

Най-четени