Япония ще строи футуристична ферма 05.01 | 15:33

Автономни машини ще обработват земята в засегната от миналогодишното цунами зона

От Георги Георгиев

Япония планира да построи футуристична ферма, в която роботи ще вършат цялата земеделска работа. Експерименталният проект ще бъде създаден на крайбрежието на префектура Мияги, което бе залято от опустошителното цунами през март миналата година, съобщи японското правителство, цитирано от AFP.

В плана на т.нар "проект на мечтите" (Dream Project) влизат неуправляеми трактори, които ще обработват полетата. Конвенционалните пестициди пък ще бъдат заменени от LED осветление, което ще предпазва ориза, житото, соята, плодовете и зеленчуците от плевели, докато роботите не ги поставят в кутии, готови за супермаркета.

Освен че ще бъде автоматизирана напълно, новата ферма ще бъде и максимално екологична. Въглеродният диоксид, отделен от машините при работата им върху 250-хектаровата площ, ще бъде доставен до растенията, така че да ускори растежа им и да намали нуждата от химически торове, съобщава японското бизнес издание Nikkei, цитирано от AFP.

Японското министерство на земеделието предвижда да изхарчи през следващите шест години общо 52 млн. долара за проекта.

В проекта, който има за цел да съживи изпадналото в криза японско земеделие, са поканени да вземат участие големи технологични компании като Panasonic, Fujitsu, Hitachi и Sharp, съобщиха от Министерството на земеделието.

Обработката на земята ще бъде поверена на местните земеделски корпорации, а добивът на земеделска продукция ще започне, след като почвата бъде почистена от морската сол, съобщават от Nikkei. След края на периода правителството планира да принуди местните фермери да обединят земите си с тези на корпорациите, допълва бизнес изданието.

Водещи

Най-четени