Японски телескоп ще наблюдава Венера, Марс и Юпитер 15.02 | 15:43

Целта е да се опознае по-добре произходът на земната атмосфера и да се разбере защо е възникнал живот

От Кремена Бедерева

Япония понастоящем разработва космически телескоп, който планира да изведе на орбита по-късно тази година, за да наблюдава Венера, Марс и Юпитер, оповести Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА), цитирана от AFP.

Целта е да се опознае по-добре произходът на земната атмосфера и да се разбере защо е възникнал живот. От ДЖАКСА възнамеряват ултравиолетовият телескоп да бъде изведен в космоса със спътник, чиято мисия ще е да се тестват газовете, обкръжаващи трите най-близки до Земята планети в Слънчевата система.

Учени от ДЖАКСА ще се опитат също да разберат дали слънчевите ветрове влияят върху магнитосферата на Юпитер, допълва БТА. 320-килограмовият спътник, който все още няма название, ще бъде изведен на елиптична орбита на височина между 950 и 1150 км.

През 2014 г. събрани от японския телескоп данни за Марс ще бъдат комбинирани с тези от телескопа "Хъбъл" и ще бъдат предоставени за ползване от учени в целия свят, отбелязаха от агенцията.

"Сега не можем да обясним защо атмосферите на Венера, Марс и Юпитер са различни, поясниха японските учени. Надяваме се мисията да изясни това."

Водещи

Най-четени