Японският кораб Kounotori ще се скачи с МКС 09.08 | 10:52

Стиковането ще бъде извършено с манипулатора Canadarm

От Антония Михайлова

Четвъртият японски космически товарен кораб Kounotori4 – HTV ("Белият щъркел"), изстрелян на 3 август, днес ще се скачи с Международната космическа станция, съобщава руският Център за управление на полети.

"Скачването на "Белия щъркел" към американския модул Harmony е планирано за 9 август с помощта на манипулатора Canadarm. Захващането на кораба с манипулатора е предвидено в промеждутъка от 14:20 до 14:55 ч. (българско време – б.р.). Присъединяването на HTV към станцията е планирано за около 18:00 часа", отбелязват специалистите пред РИА Новости.

Корабът HTV е с дължина 9,8 метра и диаметър 4,4 метра. Масата му е 16 тона. Той се състои от четири части – херметичен, нехерметичен, машинно-агрегатен и двигателен отсек. Kounotori е изведен на орбита от японската ракета носител Н2В.

Стойността на старта му е 14,7 млрд. йени (188 млн. долара), а строителството на товарния кораб е струвало 14 млрд. йени (около 180 млн. долара).

До 2016 г. Япония възнамерява да изпрати към МКС няколко такива кораба.

С Kounotori пътува и говорещият робот Kirobo, който обаче разбира само японски език. Робонавтът ще чака до ноември, когато на МКС ще пристигне неговият сънародник Коити Ваката, с когото да си общува.

Водещи

Най-четени