ВАС: Мирослава Тодорова остава районен съдия 10.04 | 18:31

Съдът е отхвърлил иска ѝ да не бъде понижена

От Цанка Донкова

Искането на съдията от Софийски градски съд Мирослава Тодорова да се спре понижаването ѝ в длъжност е отхвърлено от Върховният административен съд (ВАС). Решението ѝ да бъде районен съдия за срок от 2 години бе взето от Висшия съдебен съвет (ВСС).

В молбата си съдийката поиска да бъде спряно изпълнението на решението на кадровия орган.

Искането на Мирослава Тодорова за спиране на изпълнението се основава на това, че като наказателен съдия в Софийски градски съд, тя вече е била отстранена от тази длъжност за продължителен период от време. ВСС я освободи от длъжност, но ВАС отмени това решение. Тодорова твърди, че повторното ѝ отстраняване сега от същата длъжност ще ѝ причини значителни невъзстановими вреди, тъй като се налага да изтърпява повторно наказание за нарушение, за което фактически е била наказана.

Тричленният състав на ВАС обаче отхвърли това искане. Определението на административните магистрати може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

В определението си ВАС смята, че за да бъде спряно решението на съдебния съвет, Тодорова трябва лично да е претърпяла вреди, а не държавата и обществото, каквито са последиците от повторното започване на делата, които тя е разглеждала.

Водещи

Най-четени