Готвят изцяло нов Закон за обществените поръчки 10.06 | 14:49

Орешарски обеща на бизнеса по-ниски такси

От Ивелина Георгиева

Има вероятност изцяло нов закон да регламентира обществените поръчки. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски след среща с четирите национално представени работодателски организации. 

По-рано министър-председателят заяви, че предстоят промени в настоящата нормативна уредба, с които да се разшири кръгът на фирмите, които могат да участват в тръжните процедури, инициирани от държавата. 

Орешарски заяви, че ще се направят усилия за промяна в закона или за изработването на изцяло нов. 

До 2 седмици ще бъде създадена работна група на ниво зам.-министри за облекчаване на административната тежест за бизнеса. Тя трябва да изработи конкретни мерки за смекчаване на разрешителните и лицензионните режими.

"Всички режими трябва да стават по-леки за приложение и изпълнение", каза министър-председателят. Той не можа да уточни кои режими ще отпаднат, но заяви, че тези, които са с европейска регулация, ще останат. 

778 режима са администрирани от МС и 420 процедури са на централно ниво, подчертаха представителите на бизнеса. Те добавиха, че на общинско ниво постоянно влизат в сила нови разрешителни. 

Водещи

Най-четени