Ето кой е новият директор на НСлС 18.12 | 14:28

ВСС избра новия ръководител след изслушване

От Мая Александрова

Висшият съдебен съвет избра Евгени Диков за директор на Националната следствена служба (НСлС).

На изслушването преди това Евгени Диков заяви, че има нужда от законодателни промени.

Главният прокурор Сотир Цацаров го попита какво е виждането му за евентуално ново структуриране на службата и разделяне на следователите в специализирани отдели.

"Отразил съм негативните си бележки към националния анализ, който беше направен. Има остаряла нормативна уредба. Със сега действащата структура има някои несъответствия между отделите. Отдел, който разследва трафик на хора и същевременно осигурява обучение на следователи, някак си е несъвместимо и не би трябвало да съществува", заяви Диков.

"Дадох съгласие, с уверението, че Националната следствена служба ще продължи да функционира. Не съм кандидат за ликвидатор на НСлС", каза той при изслушването му.

Диков посочи, че в работата си разчита най-вече на колегите си от НСлС и на Софийската градска прокуратура.

"Най-добрият вариант е законодателна реформа в НПК и категорично определяне на видовете дела, които да бъдат в компетентност на следователите", каза Диков.

Той отбеляза, че през цялото време НСлС не е била в по-тежко състояние, отколкото е сега.

"С над 32-годишния си труд в следствието Евгени Диков доказа, че е етичен колега, като морал, нравственост. Той доказа и безспорни качества като ръководител на Софийската градска прокуратура. Няма колега, който да оспори качествата му", каза Румен Георгиев, член на ВСС.

Той изрази увереността си, че НСлС има потенциал и хората, които работят в нея, имат потенциал. "Бих приветствал изключително подробната и добре композирана концепция, и съм убеден, че Диков не само в теоретичен план познава проблемите", каза още Георгиев, цитиран от в. "24 часа".

Прокурор Евгени Диков има над 30 години юридически стаж.

Бил е районен прокурор в Бяла Слатина, зам. районен и районен прокурор в София, прокурор в Софийската градска прокуратура и във Върховната касационна прокуратура.

Работил е и като следовател в Национална следствена служба.

Водещи

Най-четени