Йоан и Серафим са двамата кандидати за варненски митрополит 15.12 | 14:53

Епископ Йоан е получил 22 гласа, а епископ Серафим 19

От Мая Александрова

Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият епископ Серафим са двамата кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит.

По време на епархийския избор Йоан е получил 22 гласа, а Серафим 19.

Изборът на нов Варненски и Великопреславски митрополит между двамата ще се извърши след седмица в София от Светия Синод.

Епископ Наум е с 13 гласа, епископ Борис с 11, епископ Григорий с 1, епископ Серафим е с 6 гласа, епископ Инокентий с 1 глас, а епископ Тихон е получил 3 гласа.

Предишният избор беше касиран от Светия синод заради протести от избиратели за неговата опороченост. Синодът обаче остави същия списък от 13 епископи, от които избирателите трябва да посочат двама.

Ако на своето заседание на 21 декември Светия Синод счете този избор за каноничен и го утвърди, на 22 декември ще се проведе т.нар. Каноничен избор, когато от двамата епархийски избраници митрополитите от Светия Синод ще изберат един и ще го утвърдят окончателно за Варненски и Великопреславски митрополит.

Каноничният избор е явен. При него митрополитите от Светия Синод собственоръчно изписват името на своя избраник и се подписват. Това те правят върху Светия Престол, върху отворено св. Евангелие на текста на Възкресното четиво в символ на новия възроден и обновен живот, който започва за епархията.

Знеполският епископ Йоан, който е със светското име Иво Михов Иванов е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва средното си образование в родния си град.

От 1991 до 1993 г. учи в паралелния двугодишен курс на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски”. След това завършва Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски”. По-късно специализира в Московската духовна академия "Св. Сергий Радонежки” и защитава кандидатска дисертация в на тема "Учение о покаянии по творениям св. Тихона Задонского”. Получената от него научна степен "кандидат на богословието" се равнява у нас на "доктор на богословието".

На 1 юли 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир "Св. Архангел Михаил" с духовен старец игумена на манастира архимандрит Назарий, който почина през 2011 г. Там е постриган за монах на 6 ноември 1998 г. от Макариополски епископ Гавриил, а под мантия го води духовният му старец архим. Назарий.

На 24. 4.1999 г. е възведен в йеродяконски чин от Макариополски еп. Гавриил в манастира "Св. Петка” в с. Клисура, община Банкя, а на 26. 4.1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм "Св. Неделя” отново от еп. Гавриил.

От 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия.

На 28 април 2002 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим го въздига в архимандритско достойнство в столичния храм "Св. Седмочисленици”.

На 18 март 2007 г., по решение на Светия Синод, е хиротонисан за епископ с титлата Знеполски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и поема поста викарий на Софийския митрополит. От тогава е пръв помощник на патриарх Максим, а сега и на патриарх Неофит, в качеството им на Софийски митрополит в управлението на епархията.

Мелнишкият епископ Серафим е роден на 04.07.1974 г. в с. Зорница, обл. Бургас със светското име Динко Желязков Динков. Средното си образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г.

Завършва висше образование в Лесотехническия университет – София, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски".

През 1997 г. постъпва като послушник в манастира "Св. Георги", гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. От 01.1999 г. до 09.1999 г. отбива военната си служба. На 18.11.2000 г. е постриган за монах в манастира "Св. Георги", гр. Хаджидимово, от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19.11.2000 г. и за йеромонах - на 20.12.2000 г.

Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 01.07.2006 г. От 09.2008 г. архим. Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.

На 18.12.2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" в ПКСХП "Св. Александър Невски" и е определен за викарий на Неврокопския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес, съобщи агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени