МВР ще си сътрудничи с частните охранителни фирми 03.02 | 20:37

Очертани бяха основните мерки и направления

От Мая Александрова

Ръководството на МВР се срещна с представители на частните охранителни фирми. В срещата участваха министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, заместникът му Васил Маринов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Тодор Гребенаров.

Основните теми на разговора бяха постигането на равностойно партньорство и разработването на успешен модел за взаимодействие, базиран на работещи европейски практики.

Като първи стъпки министър Йовчев очерта подобряването на комуникацията, обмена на информация и на взаимодействието при реакция на инциденти.

МВР ще излъчи служители, които на ниво областни дирекции и районни управления ще бъдат натоварени с взаимодействието с частните охранителни фирми. Ще бъдат определени процедурите за права и отговорности както на структурите на МВР, така и на частните охранители.

Обсъдена бе и идеята да се създаде техническа комуникационна връзка на фирмите със съответното районно управление. Моделът за сътрудничество ще включва и подобряване на обмена на информация за кандидатите за работа във фирмите за охрана.

Работната група ще се ангажира да прегледа законодателството за частната охранителна дейност и да даде своите предложения за промени, съобразени с работещи европейски практики, съобщи БТА.


Водещи

Най-четени