Мария Мургина отново застана пред съда 27.11 | 18:20

Съдът прие нови доказателства от страна на защитата

От Мая Александрова

Бившата шефка на Националната агенция за приходите Мария Мургина се изправи за втори път като подсъдима пред състав на Софийския апелативен съд.

Мургина е обвиняема за това, че е принудила Милена Солчовска от НАП-Силистра да напусне работа, за да не бъде дисциплинарно уволнена. Солчовска е и граждански ищец по делото.

Съдът разпита свидетелката Мария Димитрова и прие нови доказателства от страна на защитата, състоящи се от копие на заповед, писмо от началник сектор до Главния инспекторат, доклад от 6 април 2007 г., заповед за командировка и шест заповеди, разписани от Солчовска, съобщи в. "24 часа".

Свидетелката, която също е служител в НАП, оспори пред САС показанията, които вече е дала на първа инстанция. Тя потвърди, че се е срещала със Солчовска и Мургина, като по време на срещата е била уведомена, че Солчовска желае да се премести в НАП-Варна поради семейни причини.
Според Димитрова Солчовска и Мургина били в кабинета преди тя да дойде, но разговорът между двете е започнал при пристигането й.

Димитрова отрече по време на тази среща към Солчовска да са отправяни заплахи или да са обсъждани алтернативи за напускането й. Според нея не е имало напрежение между двете жени, като след края на срещата двете не са оставали насаме.

По думите на Димитрова Солчовска е трябвало да подаде молба за преназначаване, а не за напускане.

Според практиката на НАП обаче, при преместване формално се прекратяват трудовите отношения, защото се сменя работодателя.

Димитрова сподели личното си усещане, че в НАП-Силистра контролът и мотивацията на служителите били под всякаква критика и Солчовска не можела да ръководи успешно.

Затова в два-три телефонни разговора Солчовска била подканена да си подаде молбата за преназначаване, но това не е означавало натиск за напускане от служебна длъжност.

Свидетелката поясни, че в хода на служебните си задължения Мургина я е питала какво се е случило с молбата за преназначение на Солчовска, при което Димитрова е задала същия въпрос на гражданския ищец по делото. В отговор Солчовска е казала "Изчакай да свърши проверката на инспектората и тогава ще видим".

Мария Мургина бе призната от СГС за виновна, че е дала указания на главен инспектор по приходите в дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" да промени констатациите в ревизионен доклад, свързани с увеличение на финансовия резултат на фирма.

За фирма "Плевен 1999" пък са дадени други указания, с които са намалени данъците на фирмата, с което държавният бюджет е бил ощетен 1.32 млн. лв. от корпоративен данък.

По това обвинение Мургина получи 4 години затвор.

Тя получи осъдителна присъда и за оказан натиск над бившата шефка на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде оставка. Заплаха е била, че ще бъде дисциплинарно уволнена, ако сама не напусне. По това обвинение Мургина получи 3 г. затвор.

Тя обаче бе оправдана от съда по други две обвинения срещу нея.

Водещи