Плевнелиев: Няма да свикам КСНС, да стане ясно кой подслушва 22.01 | 20:10

Защо не се появява г-жа Плевнелиева? "За да дава пример за скромност"

От Филипа Тодева

Няма никакъв смисъл да се свиква нов Консултативен съвет за национална сигурност заради скандалите с подслушванията от последните дни. Така смята президентът Росен Плевнелиев, според когото едно заседание само би скарало политическите лидери. Той призова институциите да проверят кой подслушва и защо. "Нека има отговорност, нека има оставки", каза той пред "Нова телевизия".

Самият той обаче призна, че вярва на думите на министър-председателя и на вътрешния министър, че не е подслушван. Плевнелиев призова политическите сили да не позволяват и тази кампания да мине под знака на флашки и СРС-та.

Широко дискутирано в медиите и обществото е отсъствието на съпругата му Юлияна Плевнелиева от публични събития. Плевнелиев обясни това поведение на жена си така: "Първата дама е една посветена майка и българка, която си върши много добре работата. И аз съм благодарен, че тя дава пример за скромност".

По отношение на едно много коментирано в медиите присъствие, обаче той не бе така изчерпателен, а именно – присъствието на фирми, близки по икономическия кръг "Капитал" и Иво Прокопиев в бизнес делегацията в Китай.

Вместо да отговори на съмненията, Плевнелиев се захвана да отговаря как "политиците не се познават по това какво говорят, а по това какво вършат" и как никой не му е подал ръка, докато е избирал състава на служебното правителство, което по Конституция е негово задължение.

Три големи работодателски организации критикуваха остро държавния глава, че не са получили покана и техни представители не са включени в бизнес делегацията.

Росен Плевнелиев обаче отговори на критиките с критики, че него самия са го атакували. А за самото служебно правителство неговата оценка е, че си е свършило много добре работата. "Това, че имаше проблем на 11, 12 май (скандалът с бюлетините в Костинброд) е работа на прокуратурата", смята той.

На държавния глава не бяха зададени въпросите за скандалите около офшорките, в които той бе замесен, за данъчните ревизии, които му правят от НАП, нито за несъгласието му за въвеждането на такса ВЕИ – нещо, заради което той често бе обвиняван в лобизъм.

Вместо тези отговори, той се впусна да критикува правителството на Пламен Орешарски. На президента още не е ясна схемата, по която се създава и работи този кабинет. Той дори заяви, че по-ясна му била схемата на Тройната коалиция.

Водещи

Най-четени