Пожарникарите се бунтуват срещу новите съкращения 05.02 | 13:05

Според плана на министър Вучков ще бъдат премахнати близо 300 щатни бройки

От Филипа Тодева

Синдикатът на пожарникарите организира протест срещу предвижданите съкращения в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Това потвърди Любомир Еленков, председател на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец”.

Еленков обясни, че според плана на МВР ще има съкращаване на 292 щатни бройки.

"В момента има около 1000 невзети бройки за оперативен състав в службите, така че е добре, че ще бъдат назначени 250 души, но това е крайно недостатъчно", каза той, цитиран от агенция "Фокус". 

По думите му в протеста ще участват само хора, които не са на оперативно дежурство. Пожарникарите нямат законово право да участват в ефективни стачки.

"Ще се съберем в градинката на Министерството на вътрешните работи и ще заявим нашето несъгласие с това съкращение", посочи той.

Еленков обясни, че липсата на човешки ресурс е много голяма, но въпреки това пожарникарите не са получили разбиране от министъра и затова ще протестират в събота.

"За тези бройки няма финансиране. Не се обявяват и конкурси, защото, за да се вземе една бройка, министърът трябва да издаде заповед за конкурс за назначаване. Местата са незаети и нашите хора работят с един или двама пожарникари на места", поясни Любомир Еленков.

Според него в европейските държави е в пожарния автомобил да дежурят по минимум четирима души.

"Нашите европейски партньори се изумяват, когато им кажем, че в България обикновено дежурят по двама души, като единият е шофьор, а другият пожарникар”, каза още Еленков. Той уточни, че шофьорът трябва да поддържа пожарния автомобил и реално само един човек трябва да гаси пожара.

Водещи

Най-четени