Положителна оценка за състоянието на държавните горски и ловни стопанства за 2013 г. 27.12 | 19:10

Димитър Греков се срещна с шестимата директори на държавните горски предприятия

От Мая Александрова

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков и заместникът му Валентина Маринова се срещнаха с шестимата директори на държавните горски предприятия.

Директорите представиха своите анализи за състоянието на горските ресурси и финансовата дейност на държавните горски и ловни стопанства.

Равносметката за изтичащата 2013 г. е положителна, обобщи от своя страна министър Греков. Той добави обаче, че са необходими енергия и инициатива за диверсифициране на приходите от горскостопанската дейност.

Зам.-министър Маринова открои необходимите действия, свързани с приоритетните области за 2014 г.

Сред тях са усвояване на съхнещата дървесина, развитие на процеса, свързан със сертификация на горските територии, разширяване и подобряване на контактите с ползвателите на дървесина, напредък в проектирането и строителството на горски автомобилни пътища и транспортна техническа инфраструктура, както и усвояване на
дървесина от трудни в лесоексплоатационно отношение насаждения и басейни.

В заключение Маринова подчерта необходимостта от обединение на заинтересованите страни от горския сектор около каузата "Българската гора е всичко".

Нейното реализиране през 2014 г. ще подпомогне икономическото развитие на страната, ще способства в максимална степен за съхраняването на биологичното разнообразие и ще гарантира поддържането на устойчивост на сектор "Гори”.

Водещи

Най-четени