Правосъдната ни система не вдъхва доверие на по-голята част от българите 22.11 | 18:49

Едва 35% вярват в българското правосъдие

От Мая Александрова

Едва 35% от българите имат доверие в националната правосъдна система. Това сочат данни от проучване на ЕК.

според статистиката средната стойност за ЕС е 53% като най-високо доверие в съдилищата има сред финландците. 85% от тях вярват на правосъдието в страната. С най-ниско доверие се ползват съдилищата в Словения. 24% от жителите там не вярват на правосъдието.

Правилно действащите правосъдни системи в отделните страни членки е от значение за цялата общност, подчертава ЕК.

Националните съдилища имат важна роля в прилагането на законодателството на ЕС в областта на конкуренцията и други законодателни разпоредби, които имат ключово значение за единния пазар. Именно за това недостатъците в отделните системи на правосъдие са проблем освен за дадена държава, но и за цялата общност.

Само 22% от участниците в проучването смятат, че въпросът за националните правосъдни системи засяга само държавите от ЕС. Две трети от останалите са на мнение, че това засяга всички европейци, съобщава "Стандарт".

Продължителността на съдебните производства и разходите, свързани с тях, са основните посочени проблеми по отношение на гражданските и търговските съдилища. Съответно 65% и 48% от запитаните заявяват, че в това отношение резултатите на правосъдните системи са сравнително лоши или много лоши.

Около 90% предпочитат, ако е възможно, извънсъдебно уреждане на споровете.

Водещи

Най-четени