Правосъдният министър се оказа против пълното премахване на депутатския имунитет 27.10 | 15:42

„В една млада демокрация това не бива да се прави“, смята Христо Иванов

От iNews.bg

Аз не бих подкрепил пълното премахване на депутатския имунитет. В една млада демокрация това не бива да се прави с лека ръка. С това правосъдният министър Христо Иванов се присъедини към дебата, който предизвика скандала с Волен Сидеров в НАТФИЗ.

"След като опитни парламентаристи повдигат въпроса за имунитета, значи има какво да се прецизира от процедурна гледна точка и от гледна точка на обхват на текстовете, които в момента стоят в Конституцията. Нека да видим какви предложения ще има. Г-жа Цецка Цачева изрично каза, че разговорите тепърва предстоят", каза министър Иванов.

Според него има достатъчно фокусирана и бърза реакция на институциите – от страната на прокуратурата, и от страна на парламента.

Що се отнася до бюджета на съдебната система, той коментира, че не бива да се създават и най-малките съмнения, че заплатите в съдебната власт ще зависят от изпълнителната власт или от мнозинството в парламента.

По думите му, заплатите на магистратите трябва да се определят по начин, който не зависи от изпълнителната власт, но същевременно да бъде достатъчно предсказуем и стабилен.

"Ако ще се предлага някакво преосмисляне на конкретната формула, то не бива да отстъпва именно от тези елементи. Предполагам, че тепърва ще дебатираме това пред парламента", добави той.

Водещи

Най-четени