Предлагат Фонд "Научни изследвания" да стане дирекция към МОМН 29.01 | 18:59

Идеята е на министъра на финансите Симеон Дянков

От Елена Кирилова

Министърът на финансите Симеон Дянков ще предложи фонд "Научни изследвания” да бъде преобразуван в дирекция към Министерството на образованието и науката (МОМН), така че министърът да има пряк контрол върху него, съобщава агенция "Фокус”.

60-те пропуска във фонда, които са открити, са административни. те са заложени в Закона за научни изследвания от 2003 г.

По думите на Дянков просветният министър не е трябвало да подава оставка заради скандала с фонда. Премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че през тази и следващата седмица фонд "Научни изследвания" и Министерството на образованието, младежта и науката ще бъдат конструирани наново.

Надеждите на министър-председателя са до края на деня проф. Рангел Гюров, председател на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания” да подаде оставка. Вече е приета тази на управителя на фонда Христо Петров.

Председателят на Движението на права и свободи Лютви Местан обяви оставката на Сергей Игнатов за съвсем закономерна, но според него персоналните промени няма да могат да спасят кабинета.

Водещи

Най-четени