Прокуратурата прави проверки, свързани с референдума 28.01 | 18:17

Проверките са във връзка с редица сигнали за нарушаване на избирателните права на гражданите

От Елена Кирилова

Прокуратурата е образувала четири предварителни проверки по данни за нарушаване на избирателните права на референдума за развитие на ядрена енергетика, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата.

Районната прокуратура във Варна се е самосезирала, след излизането на публикация в редица медии, свързана с възпрепятстването на изборния ден в Секционната избирателна комисия в жк. "Владиславово”.

От своя страна, Районната прокуратура е наредила проверка на Трето районно управление "полиция” във Варна. По време на нея не са установени лица, пред посочените секционни избирателни комисии, които да възпрепятстват гражданите да осъществят конституционните си политически права.

В изборния ден гражданин е подал сигнал, че мъже са паркирали микробус в близост до избирателна секция и пречат на гражданите да упражнят изборното си право. По случая е направена проверка, която също не е установила нарушения на изборния процес.

Районната прокуратура се е самосезирала и е образувала преписка във връзка с онлайн публикация, носеща името "Кметът на Синдел агитирал съселяните си как да гласуват”. Проверката по случая продължава.

Друга проверка се осъществява заради репортаж на bTV, в който се показват нарушения в изборния ден. Материалът е свързан с обещани облаги на лица от ромски произход, стига да дадат положителен вот. На ромите е обещано да им бъдат намалени дължимите суми за електроенергия.

Прокуратурата в Ботевград проверява материали, свързани с телефонно обаждане от кмета на община Ботевград до началника на РУП. По време на разговора Георги Георгиев е казал, че не се намира в града, но в същия ден около 13.30 ч. получил две обаждания от скрит номер, а непознат мъжки глас му казал: "Господин кмете, лица се разхождат из центъра на ромската махала и предлагат пари".

По случая веднага е извършена проверка от служители при РУП, но не са открити доказателства за извършено престъпление.

Водещи