Убили Стоян Балтов с множество силни удари в главата 12.12 | 13:12

Нападателите не са имали намерение да окажат помощ на пребития студент

От Мая Александрова

Александър Данаилов и Светлозар Стоилов ще лежат 18 години в затвора заради убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия" през 2008 г. Това е решението на Софийския градски съд.

Основните мотиви на магистратите са, че двамата са нанесли множество силни удари в областта на главата дори и след като Балтов е изпаднал в безсъзнание. Утежняващо вината обстоятелство е и това, че нападателите не са имали никакво намерение да окажат помощ на пребития. Магистратите са на мнение, че макар и на 20 години, двете момчета демонстрират незачитане на установения в страната правов ред, свързан със запазване живота и здравето на личността.

Според съда единственият оправдан Вили Георгиев е участвал в боя по хулигански подбуди, но не е пряк виновник за убийството на Балтов. 

Студентът по медицина бе пребит до смърт на 5 декември 2008 година пред дискотека "Амнезия" в Студентския град.

Убийството на Балтов стана повод за няколко големи студентски протеста през зимата на 2008 година.

Оказа се, че нощният клуб, пред който бе извършен побоят, е незаконен. На 23 декември 2008 г. проверка на столичната дирекция "Национален строителен контрол" констатира груби нарушения на сградата – вместо разполагане на група преместваеми павилиони, за които е издадено разрешение, е извършен строеж, който е незаконен. След решението се стигна и до събарянето на дискотеката.

Водещи

Най-четени