Финансирането на ваксините остава ангажимент на НЗОК 13.10 | 09:48

Това предизвика негодувание от страна на медиците

От Елица Елефтерова

Финансирането на ваксините няма да се върне в здравно министерство, а ще остане в касата, стана ясно при отчета на д-р Румяна Тодорова за състоянието на фонда пред депутатите от здравната комисия. Новината изправи на нокти медиците и постави в риск подписването на новия рамков договор с фонда, коментира в. "Стандарт”.

От 2013 г. НЗОК пое плащането на интензивните грижи, ваксините и ин витрото. Преди това те бяха ангажимент на Министерство на здравеопазването. Според специалистите прехвърлянето им е било грешка и лекарският съюз е отказал да подпише рамков договор с касата за 2013 г.

Преди няколко месеца новата власт обеща, че ще върне и трите дейности в министерството през 2014 г. Първо, обаче управляващите заявиха, че интензивните грижи няма да се пипат. Сега става ясно, че ваксините също ще останат в касата. Ако това наистина се случи, съм песимист, че ще има нов рамков договор, заяви председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

Причините, поради която медиците са толкова недоволни от оставането на ваксините и интензивните грижи в НЗОК, са много. Една от тях е, че те са ангажимент на държавата и не може касата да плаща и за неосигурените пациенти.

Друг проблем е, че средствата за интензивните грижи на НЗОК не стигат. Здравното министерство плащаше около 50 млн. лв. на година, но само на областните и университетските клиники - общо около 40.

Касата плаща на много повече клиники, а няма допълнителни средства за тази цел. Поради това държавните болници получават по-малко пари, отколкото им даваше здравното министерство. В същото време те поемат тежките пациенти.

Резултатът е, че болниците отново трупат дългове, а бюджетът на НЗОК не стига. Ваксините пък отнемат допълнителен ресурс от 30 млн. лв. на касата. Най-вероятно управляващите са се отказали от връщането на тези дейности, защото не искат да увеличат достатъчно бюджета за здраве.

Водещи

Най-четени