Ще се проведе епархийският избор на двамата кандидати за Неврокопски митрополит 12.01 | 09:40

Датата бе определена от Светия синод на извънредно заседание

От Мая Александрова

Днес в Гоце Делчев ще се проведе епархийският избор на двамата кандидати за Неврокопски митрополит.

От там припомниха, че датата бе определена от Светия синод на Българската православна църква на извънредно заседание на 22.12.2013 г., след като бе написано писмо Видинския митрополит Дометиан, наместник на овдовелия след кончината на митрополит Натанаил Неврокопски митрополитски престол.

Тогава бе определена и датата, на която да се проведе каноничният синодален избор на нов Неврокопски митрополит - 19 януари 2014 г.

Св. Синод одобри на 22 декември и листата с имената на достоизбираемите епископи, измежду които епархийските избиратели на Неврокопска епархия ще излъчат двамата кандидати за Неврокопския митрополитски престол.

Това са Крупнишкият епископ Инокентий, Месемврийският епископ Иаков, Тивериополският епископ
Тихон, Стобийският епископ Наум, Величкият епископ Сионий, Драговитийският епископ Даниил, Траянополският епископ Киприан, Браницкият епископ Григорий, Главиницкият епископ Йоан, Мелнишкият епископ Серафим.

От листата са извадени Агатоникийският епископ Борис и Проватският епископ Игнатий. На
Мелнишкия епископ Серафим - викарий на покойния Неврокопски митрополит Натанаил, бе възложено временно да пребивава в Троянския манастир до избирането на нов Неврокопски митрополит.

В избора днес имат право да участват 30 епархийски избиратели - по шест (трима духовници и трима миряни) от всяка от петте духовни околии на Неврокопската епархия, поясниха от митрополията.
Съгласно Устава на БПЦ в определената неделя за епархийския избор, след светата Божествена литургия, епархийските избиратели се събират в митрополитския дом.

При наличие на кворум след усърдна към Бога молитва наместникът обявява имената на достойните кандидати, определени от Светия Синод в избирателната листа, е записано в църковния устав. Гласоподаването е тайно, с бюлетина, в която са включени имената на лицата от избирателната листа. Изборът се извършва чрез заграждане на две от имената.

За избрани се обявяват двамата кандидати, получили гласовете на повече от половината от присъстващите избиратели.

Светият Синод, след одобрението на епархийския избор, в първата света неделя в храма след пристойна към Бога молитва и в присъствието на народа, с мнозинство повече от половината от членовете, си избира канонически за митрополит на овдовялата или овакантена епархия един от двамата избрани кандидати.

В устава са посочени и възможностите за обжалване и касиране на избора, съобщава БТА.

Водещи

Най-четени