ООН: Суша мори 1/4 от населението на земята 12.01 | 15:30

Водата в Панамския канал, например, е опасно ниска и все по-малко кораби могат да минават през важния транспортен коридор

От iNews.bg

1,84 милиарда души – или една четвърт от световното население – е засегнато от екстремна суша през 2022 и 2023 г., сочат данните на ООН.

Повечето от вас ще си кажат "има и по-сериозни проблеми от това", но действителността е малко по-различна и в дългосрочен план – опасна, пише "Ню Йорк таймс".

Промените

В Тунис маслиновите насаждения страдат и раждат все по-малко плод. Бразилска Амазония е в най-сухият си период от един век насам. Сирия и Ирак се опитват да се справят със сушата, която заплашва полетата с жито – проблем, който заплашва милиони с глад и конфликти.

Водата в Панамския канал е опасно ниска и все по-малко кораби могат да минават през важния транспортен коридор.

Страховете от още по-сериозна суша накараха Индия – най-големият износител на ориз в света, да намали експорта на важната стока.

"Сушата обикновено действа в пълна тишина – никой не я забелязва и не ѝ противодейства докато не стане късно", пише Ибрахим Тиау, директор на агенцията в ООН, която публикува данните за глобалната суша.

Засушаването на много места по света идва в момент на изключително високи глобални температури, повишаване на цените на храните и руската инвазия в Украйна, която също повлия драстично върху световното хранително снабдяване. Цената на ориза през 2023 г. е била най-високата от финансовата криза през 2008 г., сочат данните на ООН.

Причините

Ненормалното и сухо време на някои места по света се влошава допълнително заради горенето на изкопаеми горива и климатичните промени. В Сирия и Ирак, например, тригодишната суша едва ли щеше да бъде толкова тежка ако липсваше влиянието на глобалното затопляне, казват експерти.

Появата на феномена "Ил Ниньо" през изминалата година допълнително влоши положението. При последната поява на топлото течение между 2014 и 2016 г. производството на ориз драстично намаля и доведе глад при милиони хора, пише БТВ.

Глад

Именно липсата на храна е най-опасна. Рекордните нива на глад в световен мащаб са комбинация от много фактори – глобалната пандемия от коронавирус, войните в Украйна и Газа и много други. Рекордните 258 милиона души са заплашени от "тежък глад", сочат данните на ООН.

И ще става все по-лошо – според изчисленията "Ил Ниньо" ще повлияе на най-малко четвърт от световното производство.

Оризът е изключително чувствителен на промени във времето. Забраната за износ на някои сортове от Индия е превантивна мярка – страната отдавна събира резерви за всеки случай.

Сушата в Централна Америка влияе не само на храната, но и на миграцията, насилието и икономическата несигурност на милиони хора.

Амазонската джунгла, която всички знаем, че е част от белите дробове на планетата ни, също страда от сушата. Все повече дървета умират заради липсата на вода или заради избухналите пожари.

Водещи

Най-четени