Как чаят пречиства водата, в която го правим? 28.02 | 09:59
Чаят е една от любимите ни напитки през студените дни и не само

Чаят е една от любимите ни напитки през студените дни и не само. В зависимост каква разновидност предпочитаме, идват и различните ползи за здравето и настроението ни. Но има и някои позитиви, които са общи, независимо какъв точно чай пием - важното е да го правим редовно.
Според ново изследване на учени от Northwestern University, процесът по запарване на чая не само извлича полезните вещества от него, но и помага за прочистване на водата, която използваме за направата му, от тежки метали.
Изследователите откриват, че когато затоплим вода малко преди точката й на кипене, след което в нея сложим чай на листа или в пакетче за период не по-малък от 24 секунди, това действа положително на химичния състав на водата. В експеримента се използват различни видове чай - черен, зелен, бял, лайка и ройбос като някои са насипни, а други - в пакетчета, пише lifestyle.bg. Прави се пояснението, че торбичките, направени от найлон, отделят голямо количество микропластмаса в топлата напитка, но повечето днес се произвеждат от биоразградими материали като целулоза.
Именно и този вид торбички успяват да абсорбират най-много тежки метали от водата - като кадмий, хром, мед и цинк, дори и олово.
Оказва се, че има значение и колко фин е чаят, който използваме. Ако листата са смлени по на дребно, както например е при черния чай, се абсорбира по-голямо количество тежки метали от водата. Все пак се прави уточнението, че приготвянето на чай обикновено може да филтрира около 15% олово от питейната вода, и то при запарване в продължение на три до пет минути,. Колкото по-дълго е това време, толкова повече вещества се абсорбират, пише CNN.
Учените отбелязват, че чаят има голяма активна повърхност, която е свързана не само с абсорбирането на вещества, но и с освобождаването на ароматни съединения във водата. Но все пак подчертават, че накисването на пакетче чай в чашата не може да замести филтирането на водата, което е най-добрият начин да я направим безопасна за консумация.
Водещи
-
Вдигат заплатите на служителите в „Български пощи“
28.02 | 17:59
-
Вторият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха кацна в България
Той ще бъде разположен в регионалната база на HEMS в гр. Сливен
28.02 | 17:40
-
Сомове, кефали и пъстърви радват риболовците в края на февруари
Зимният сезон не спира запалените риболовци, които продължават да отбелязват впечатляващи...
28.02 | 17:19
-
Радостин Василев: Къде са парите за магистрала "Хемус"?
"Аз като плевенчанин съм изключително щастлив, защото от много години чакаме тази магистрала...
28.02 | 16:59
Най-четени
-
Парламентът решава съдбата на четирима депутати от "Възраждане"
Прокуратурата иска сваляне на имунитетите им заради хулиганство и палеж
28.02 | 09:30
-
Деница Сачева: Няма уговорени мачове за регулаторите
"Бих се оттеглил от съдебната реформа, ако бях на мястото на Лена Бориславова, докато не...
28.02 | 09:46
-
Разходите за пенсии за януари месец разходите за пенсии са в размер на 1 909,5 млн. лева.
Общият размер на отчетените трансфери (нето) по консолидирания бюджет на ДОО за януари 2025 г....
28.02 | 09:13
-
Бойко Борисов: ГЕРБ не е спирала да работи за влизането на България в еврозоната
Пред над 60 младежи от 20 страни членки на ЕС Борисов заяви, че ГЕРБ има най-силната младежка...
28.02 | 15:15