Когато "Чавдар" бе преди "Mercedes" 27.06 | 10:34

"50 години български индустриален дизайн" ни връща назад към миналото

От Мартина Панайотова

Велосипед "Балкан", телефон с шайба, електрическа печка "Елва", компютър "Правец", телевизор "Велико Търново".

Всичките тези остарели вече форми разказват за равнището на българския дизайн и за таланта на художниците ни. Именно на постиженията в придаването на различни форми е посветена изложбата "50 години български индустриален дизайн", която е представена в галерията на Съюза на българските художници.

Историята на българския дизайн е представена чрез документации и 17 винили, като се започва от 1896 г. с откриването на Държавното рисувално училище по инициатива на Константин Величков, посочи за БТА кураторът на изложбата Мирян Мирянов.

Представено е и постановлението на Министерския съвет от 1963-та, 50-годишнината от което се отбелязва сега. "За решаване на проблемите на промишлената естетика и художественото проектиране, конструиране и оформление на промишлени изделия."

По думите на Мирянов през втората половина на ХХ век българският дизайн е в момент на възход и получава значителна подкрепа от държавата. С развитието на техниката се развива и дизайнът. Особено през 70-те години, характерни с висока производителност, се появяват и машините, музикалните уредби, които също намират място в изложбата.

Един от фактите, говорещ за постиженията на българските дизайнери, е конкурс за автобуси в Атина, на който се явява нашият "Чавдар" и го печели в конкуренция с Mercedes, разказа Мирянов.

Според него приносът на българския дизайн в международен мащаб е изключително голям, но за това малко се знае. Точно това е и идеята на изложбата - да покаже на младите таланти, че имат изключително наследство. Затова експозицията прави мост към бъдещото поколение, като са представени и негови творби.

Изложбата е в рамките на "Sofia Design Week" и ще продължи до 8 юли.



Водещи

Най-четени