Колеги и приятели се простиха с Никола Гюзелев 19.05 | 11:42

"За голяма фигура като него е по-добре да се мълчи", каза акад. Светлин Русев

От iNews.bg

Никола Гюзелев рисува ролите си като картини, според колеги и приятели, които се простиха с големия оперен певец днес на поклонението в Софийската опера.

"Никола Гюзелев е един от най-великите художници на оперни персонажи", каза директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов.

"Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев са трима великани на българската и на световната оперна сцена. И на тримата колоси ще бъдат посветени спектаклите на "Борис Годунов" в края на юни на пл. "Св. Александър Невски" - това е нашата огромна благодарност към тях и нашият поклон", допълни Карталов.

"Освен прекрасен глас и голям артист, Никола Гюзелев е и изключителен интелектуалец. Нашето изкуство е емоционално, но той подхождаше и интелектуално при изграждането на образите си, с особена мисъл и виждане за контура, за характера на ролите. Беше голям интелектуалец - освен певец и артист, и много талантлив художник - със забележителен вкус и култура", каза режисьорът проф. Светозар Донев.

По думите му кончината на Гюзелев е голяма раздяла и за българския, и за световния оперен театър.

"Впечатленията ми са само като зрител. Не го познавах лично, но впечатленията ми - и на колегите ми тук и по света - са за един изключителен талант и много интелигентен певец, който с голям финес рисуваше ролите си като картини", каза оперната певица Мариана Цветкова.

"Разделяме се с Никола Гюзелев, но голямото му творчество остава за всички нас", посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"За мен Гюзелев е преди всичко колега - заедно учехме в Художествената академия, той беше една година след мен. Изключително талантлив живописец, голяма личност и изключителен човек - един от малкото, на които талантът не им пречи да са нормални хора", каза художникът акад. Светлин Русев.

"За голяма фигура като него е по-добре да се мълчи - затова сме тук, да помълчим", допълни Русев.

"Прощаваме се с едно от най-заслужилите имена в българската култура. Никола Гюзелев и е мой голям приятел", каза бившият министър на културата Георги Йорданов. Той нарече Гюзелев слънчево дарование и един от най-големите строители на нашата съвременна култура.

Никола Гюзелев ще бъде удостоен посмъртно с най-високото отличие на Министерството на културата - наградата "Златен век" огърлие, за изключителни заслуги и принос в развитието на българската култура, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

Наградата ще бъде връчена от министъра на културата Петър Стоянович на вдовицата на легендарния български бас Анна-Мария Гюзелева на официална церемония в зала "Сцена 17" на Министерството на културата.

Водещи

Най-четени