Колко месо консумира човек годишно 02.02 | 15:15

И до какво води масовата консумация на месо в световен мащаб

От Филипа Тодева

Ако има нещо, което може да ви превърне във вегетарианци от пръв поглед, то, без съмнение, това е картата на света, направена от кървава пържола. Това не е някаква еко акция, а истински месен атлас, чиято умело изработена корица, можете да видите на снимката. Инициативата е на екологичната организация "Приятели на Земята" и има за цел да покаже факти и данни за количеството и видовете животни, които ядем.

Всъщност идеята е да се информират потребителите относно опасността, която идва от нарастващото "фабрично" производство на месо. Все по-нарастващото търсене предопределя и бума на индустриализираното отглеждане на животните, а именно – те се напомпват с хормони за по-бърз растеж.

Еколозите алармират, че това може да има ужасяващи последици за здравето на човека, който ги консумира. Средно в САЩ човек изяжда по 75 кг месо всяка година. Средният германец консумира по 60 кг месо годишно. За сметка на това средностатистическият китаец изяжда по 38 кг месо, а в Африка консумираните от човек количества годишно падат под 20 кг.

"Приятели на Земята" предупреждават, че колкото повече месо ядат хората, толкова повече животни имат нужда да се хранят. В резултат все повече земеделските земи се използват за отглеждане на фуражи и култури като соята. В световен мащаб над 70% от обработваемите земи са засети с култури, които помагат за изхранването на животните, а не на хората.

Водещи

Най-четени