"Държавата е над всички" - без полицаи, лекари и учители? 24.09 | 17:50

Три съсловия, които постоянно ги противопоставят, а са с една участ

От Елена Коцева

За втори ден, за втори път в последните 10-тина години служителите в МВР излизат на протест.

Преди четири години за първи път полицаи излязоха и поискаха увеличение на заплатите си и достойно възнаграждение.

Подчертавам, че такива протести е имало изключително рядко в съвременната българска история (според някои политолози и историци преходът е свършил, според други - не). Изключително редки са протестите и стачките на полицаи, лекари и учители.

Да ги припомним: през 2010 година личните лекари протестираха, през 2008 година медицинските сестри, а година по-рано протестът тръгна от "Пирогов". И дори не прерасна в национален. Най-големият лекарски протест всъщност беше през 2006 година и то с основно искане не за заплати, а за увеличение на процента от БВП, който се отделя за здравеопазване.

Учителска стачка имаше през 2007 година.

Полицаите протестираха за първи път през 2008 година, като от тогава досега глас надигнаха от Синдиката на служителите в затворите. И днес отново.

Защо правя аналогия между трите съсловия и трите вълни на протести?

Не, защото протестите са редки, не, защото рядко се чува гласът на полицая, лекаря, учителя. Едновременно с това няма по-обругавани съсловия.

Някога да сте чували ваш съсед да се оплаква и възмущава от професионализма на продавачката в кварталната бакалия. Или от пилотите, или от инженерите. Въпреки че ни се продават некачествени храни, губят ни багажа по летищата и язовирни стени се късат.

Полицаи, лекари и учители отнасят най-много от общественото негодувание и то срещу недъзите на системата. Не отричам в никакъв случаи – има подкупни полицаи, има и честни и почтени полицаи. Точно както има добри лекари и лоши лекари, както има добри учители и лоши учители.

Правя аналогия между протестите на трите съсловия, защото всеки един път протестиращите се противопоставят на останалите две. И то в думите на управляващите в момент. Ако протестират учители, им се обяснява, че пари за тях няма, защото се дават за здравеопазване и полиция. Ако протестират лекари и медицински лица, на тях им се противопоставят учители и отново полицаите.

Днес в отказа на премиера Бойко Борисов да изслуша и удовлетвори исканията на полицаите, събрали се на втори протест, се открои това, че правителството смята да вдига пенсиите, заплатите на учителите и на лекарите. Затова няма да има за полицаите.

"При първа възможност ще бъдат увеличени заплатите на полицаите, но.... " Това няма да е сега. Това е чувано и друг път – от другите съсловия, в обратен ред или разбъркан.

И в случая можем да вярваме, че думата на премиера ще е последна и няма да промени решението си и съответно курса на държавата и теченията в бюджета.

Но има и още нещо - премиерът Борисов: "Държавата няма да отстъпи пред исканията на униформените, тъй като държавата е над всички."

Така вдигането на заплащането на полицаите се проектира като възможност за нарушаване на стабилността на самата държава. На държавността!

Стабилна държавност обаче може да има само над едно стабилно общество.

А полицията се грижи за реда и спокойствието на това общество, лекарите се грижат за здравето му, учителите - за образованието му.

Въпрос и на избор на самото общество...  

Водещи

Най-четени