Захари Стоянов: "Моите оборищки депутати са ангели.... 02.05 | 14:31

....подобни депутати българският народ няма да види вече"

От Филипа Тодева

"Моите оборищки депутати са ангели, най-честните, идеални личности измежду народа, единствените възнаграждения - искам да кажа, прогонни и дневни пари - на които бяха: грозната бесилка и заптийският камчик. Подобни депутати българският народ няма да види вече, докато свят пребъде".

Прав е бил Захари Стоянов, когато е писал тези редове в своите "Записки по българските въстания". Прав е бил и когато е казал: "Свалете шапки! Свещено място е това Оборище!".

И днес, 2 май, стотици българи посетиха историческата местност край Панагюрище, за да се поклонят пред подвига на първите български депутати – тези, които са и апостоли на Априлското въстание.

За пореден път пред паметника на Оборище, където е изобразен гръм, който счупва веригите на робството, бяха положени венци и цветя в памет на истинските патриоти.

Тези, които историята е назовала такива, а не тези, които по израза на Захари Стоянов "сами се провъзгласят за патриоти, защото громко говорят - повече от другите - за ревност и любов към всичко, що е отечество".

Според председателя на парламента Цецка Цачева Оборище е място за размисъл. Тя не намира за правилно на това място да се говори революционно, вече.

Истината е обаче, че от това място, както от никъде другаде, революционните слова биват чувани. Не просто заради силната символика на зелените дървесни кулоари, които са ограждали първите ни депутати, не просто заради събитийната семиотика на мястото.

А може би просто заради чувството за изпълнен, или пък неизпълнен дълг към предците. И може би, защото днешните депутати не са ангели!

Водещи