"Неизвестни" разораха Витоша, местят и морени, под носа на властта 10.11 | 18:16

Екопораженията са потвърдени от две държавни проверки, поръчителят на дейностите - ясен, извършителят обаче "се издирва"

От Ростислава Иванова

Около 20 км засадена площ на територията на Парк "Витоша" на "Меча поляна" в района на хижа "Алеко" е разорана незаконно от багери, има дори издигнати временни търговски постройки. Изкопните работи са възложени от фирмата, стопанисваща ски-писта "Витошко лале" - "Витоша ски" АД. Сигналите за багерите и нанесените екопоражения от човешка дейност са подадени до Министерството на земеделието и храните и Министерството на околната среда и водите. Щетите са потвърдени от две държавни проверки - на 30 октомври и на 9 ноември 2015 г., съобщи днес Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Въпреки, че се знае кой е възложил изкопните дейности, довели до увреждане на територия от парка, предварителното дело е срещу "неизвестен извършител", а "извършителите се издирват".

1595399

В присъствието на представители на "Витоша ски" АД, стопанисващи ски-писта "Витошко лале", са направени проверки по сигнали за незаконни дейности на територията на парк "Витоша" в района на хижа "Алеко", се посочва в съобщението. В тях са участвали служители от Регионална дирекция по горите (РДГ) – София, Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) – Благоевград, ТП Държавно горско стопанство (ДГС) – София, Регионална инспекция по околна среда и водите (РИОСВ), Дирекция на Природен парк "Витоша", Общинска администрация – София.

Проверяващите са констатирали подмяна на отводнителни и дренажни съоръжения на ски-писта "Витошко лале" и монтиране на времененна постройка за продажба на напитки и пакетирани храни на долната станция на ски-пистата. Документи за ремонта и разрешителни за изграждането на такъв пункт не са предоставени, уточняват от ИАГ.

1595396

Инспектиращите са установили, че са премахнати морени, унищожен е повърхностният почвен слой и горскодървесна растителност в дървопроизводителна територия чрез използване на тежка строителна техника, която и в момента е на терена, посочват още от горското ведомство.

В района на пистата "Витошко лале" е унищожена млада гора, показа Булфото. Над 10 дка млада гора, залесена от доброволци, е унищожена в местността "Меча поляна" в Природен парк "Витоша".

1595397

Общата разорана територия е около 20 дка - над и под пътеката за Бистришко бранище, простираща се успоредно на пистата "Витошко лале".

За незаконосъобразните дейности ще бъдат образувани административно-наказателни производства по Закона за горите и по Закона за околната среда. Ще бъде уведомена и прокуратурата за извършване на проверка на престъпления по Наказателния кодекс, уверяват от Агенцията по горите.

Водещи

Най-четени