"Циганите на сапун" vs. "Българите на кайма" 30.03 | 15:27

Разединеното българско общество, което изгуби пътя към себе си

От Беатрис Николoва

Гражданите в Сливен организират протест заради ромски расистки изказвания, които журналистът Миролюба Бенатова засне, докато търсеше отговор на въпроса "Защо деца раждат деца".

Още щом стъпи в ромската махала в град Сливен "Надежда", малки деца я посрещнаха, скандирайки: "Българите на кайма".

Обществеността бързо и рязко се надигна, като призова за сериозна вендета, а според организаторите на протеста изказванията на ромите са нарушение на чл. 162 от Наказателния кодекс и пряко засяга авторитета на българското общество.

Всеки, който отрича, че има "цигански" проблем в държавата, съвсем очевидно е дебелокож лъжец, но всеки, който не си признава, че "българският" такъв не е по-малко сериозен, то той отрича реалността.

Разхождайки се по която и да е голяма улица в страната, може да видите огромни надписи, които гласят  "Циганите на сапун", а по-наблюдателните ще забележат и "Турците под ножа". Това за жалост е ужасната действителност, която завъртя в безспирна спирала цялото българско общество.

Българи, роми и турци се обърнаха едни срещу други и са готови да погубят другия. Вероятно няма да се учудите, когато отново прочете, че политиците са виновни, макар че много от вас ще си кажат: какво са виновни политиците, че ромите са необразовани и гневни.

Е, виновни са, защото да се стремиш умишлено да държиш беден и гладен един народ или етнос, за да отиде и да пусне гласа си срещу 20 лева, си е вина.

Ако в България проблемът беше само "цигански", може би има светлина в тунела, но "българският" проблем расте постоянно със страшна сила, а си затваряме очите ежедневно за него. Българинът стана груб, псувните и алкохолът се превърнаха в неговия начин на живот. Да не говорим, че отдавна българските ученици не са толкова грамотни, но родителите им, които също пишат с куп правописни грешки, сочат с пръст ромските ученици.

А ако, не дай си Боже, в класа на детето им има ромче или – "по-лошото" – дете на бежанци, те са готови да отпишат рожбата си, но преди това да изкажат цветущо гнева си във Facebook.

Всъщност колкото и да е трудно да си признаем, обществото ни се разедини напълно и необратимо и вероятно няколко поколения напред няма да намерят път помежду си, но докато свободно може да бъде извикано или написано някой да бъде направен на сапун, кайма и т.н., това общество няма да е пълноценно.

Когато у нас започне да има закони, които действат и се спазват, ще се учудите колко бързо ще намалее не само битовата престъпност, а и всяка друга. Точно така, отговорът е лесен – решението на "циганския", "българския" и всякакъв етнически или друг проблем има законов ред, който би било добре и редно да се спазва.

За финал ще цитираме думите на евродепутата Ангел Джамбазки, който коментира темата за българския протест срещу ромските скандирания в известен публицистичен сайт, и ще се надяваме да разясни дали думите му са апел към самозащита, саморазправа, или начин да намерим мирно правово решение:

"Аз лично нямам съмнение какво да правя, ако някой цъфне на прага ми с намерението да ме направи на кайма. Съветвам настоятелно, всеки, който не желае да бъде направен на кайма, да се подготви по темата", двусмислено коментира политикът.

 

Водещи

Най-четени