Благодарим ти, Гришо! 05.01 | 15:07

Напук на родната действителност, един младеж слави България по света

От Иво Вецев

Ах, колко било хубаво да пишеш за успехи на българския спорт по света! Кубрат Пулев, Станка Златева, Йордан Йовчев, още много други българи, сега и Григор Димитров. Ликувай, България, имаме си първия български финалист на турнир от сериите ATP. Аз се радвам, представям си само какво му е на Григор, който често беше осмиван, че не може да стигне нужното ниво, за да е сред топ тенисистите.

Но ето го там - след по-малко от 24 часа той ще се изправи срещу абсолютния титан през последните месеци Анди Мъри, който завоюва златен медал в Лондон и грабна първата си титла от Големия шлем в САЩ. И какво по-голямо признание от това, че шотландският боец сподели, че го чака "много тежък мач" с българския Роджър Федерер.

Но е време да се спрат сравненията между двамата, защото е нелепо. Нашето момче не е следващият Роджър Федерер в тениса - той е първият Григор Димитров!

Еуфорията ми може да звучи доста преувеличена за някои, но, повярвайте ми, 21-годишният тенисист заслужава всеки един суперлатив по свой адрес. Защото от първите часове на новата година е хванал ракетата и помита всичко по пътя си, като разнищи считания за бъдещ играч от топ 3 Милош Раонич.

Юрген Мелцер не знаеше къде се намира на корта срещу българина, а в най-тежкия мач до момента - този срещу Багдатис на полуфинала, Григор показа нетипични до момента за него (а и за голяма част от българите) решимост и непримиримост в най-важните моменти от срещата. И спечели. И е на финал. И съвсем скоро може да е в топ 40 на света.

До миналата година той постоянно редуваше силни и слаби изяви, но в нито един момент не стигна финала. Ето че новата 2013 му донесе мечтания двубой за първа голяма титла, а дори да не я спечели, той спечели уважението на цяла България. Или поне моето със сигурност.

В дни, когато целият свят бие по самочувствието на малка България, големият Григор Димитров се разправи с част от най-добрите тенисисти на планетата, а утре може да го направи и с най-добрия, поне що се отнася до последните 6-7 месеца. Но и да не го направи, един ден ще успее. Аз вярвам!

За да не звучи прекалено това, което пиша за Григор Димитров, нека ви дам един-единствен пример, въпреки че мога да измисля десетки - българският футбол.

Светът ни показа къде точно се намираме на футболната карта - на кучето... отзад, да кажем отзад. Босненски анонимник, който вкарал на Левски, изнудваше ЦСКА за пари, а от "червения лагер" в същото време го представяха като Месия, който ще спаси отбора и ще донесе чест, слава, титли, популярност и така нататък. Момчето предпочете да играе второстепенна роля в Динамо (Загреб), който е най-големият тъпан в Шампионска лига след Левски.

Като стана дума за "сините", там положението изглежда също доста зле. Македонски, португалски и сръбски "мегазвезди" са готови да приемат оферти от къде ли не, само да не дойдат да играят в родната действителност. И нормално - най-доброто постижение на българския клубен футбол през настоящия сезон е представянето на Лудогорец именно срещу Динамо (Загреб). Във втория предварителен кръг на Шампионска лига. Велико, нали?

Ето ви един малък, но напълно достатъчен пример в помощ на тезата ми, че Григор Димитров заслужава цялото уважение на българския народ. Защото, докато българските отбори се гордеят с място в топ 400 на света (и то само два от тях), Григор Димитров е на прага на топ 40 в световния тенис. Бие съперници, чиито футболни еквиваленти ще сдъвчат и изплюят българските грандове.

Благодарим ти, Гришо! Благодарим ти, че българският спорт е жив благодарение на теб и още няколко велики българи. България може често да е изкарвана като подлога в много аспекти, но светът знае кой е Григор Димитров! А той е от България!

Благодарим ти, Гришо! И успех, както утре, така и занапред.

*Коментарът е на Иво Вецев, sporta.bg.

Водещи

Най-четени