Ген. Киров: Армията и нацията в Турция са дълбоко разделени, метежът не е изненада 16.07 | 17:15

Сега авторитарната власт на Ердоган ще се засили, казва бившият шеф на разузнаването

От iNews.bg

Авторитарната власт на президента Ердоган ще се засили след опита за преврат в Турция, президентът излиза по-силен и с повече възможности да укрепи политическите си позиции.

Това каза ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба, цитиран от "Фокус".

Според него нацията и армията в южната ни съседка са дълбоко разделени. Киров добави, че метежът е бил очакван.

"Аз не мисля, че този метеж е изненада за Ердоган, така като не е изненада и за множество от експертите и специалистите, които наблюдават Турция. Очевидно е, че към подобен опит се вървеше през годините. Ердоган положи максимални усилия да неглижира, да минимализира върха на армията в неговите възможности да влияе върху политиката на страната", коментира още ген. Киров.

Той уточни, че е бил премахнат специфичния член на Конституцията, който всъщност е овластявал армията и нейното ръководтсво да бъдат пазители на светския характер на държавата.

"Беше променен съставът на Националния съвет по сигурност, където военните имаха доминантна роля в полза на политическото присъствие. Всичко това заедно с ролята на неговия бивш съветник и приятел Фетулах Гюлен и опитите му да играе подриваща роля във властта на Ердоган могат да се разпознаят като трепети на очакване, че такъв опит следва", каза още ген. Киров.

Водещи

Най-четени