Д-р Ани Шкодрова: Не бедността, а бездуховността води до самоубийства 21.03 | 11:45

Ценностната система на българите е разрушена, затова са неустойчиви в стрес ситуации, твърди топ психиатърът

От Ани Романова

След поредното самоубийство, разтърсило Сливен - този път на млад футболист от аматьорския ФК Самуил, потърсихме топ психиатъра д-р Ани Шкодрова за коментар на превърлналите се в истинско явление у нас случаи, в които хората посягат на живота си.

Според нея към момент  не съществува статистика дали има ръст или не на самоубийствата у нас. "Най-грубо самоубийствата може да се разделят на два вида – на такива, извършвани от психично болни, и на такива, извършвани от психично здрави хора /балансови самоубийства/", разясни тя. И подчерта, че самоубийствата в много държави по света, вклъчително Западна Европа и САЩ,  никак не са малко.

По думите й не бедността е основната причина за самоубийствата, защото хората в Африка живеят там с 5 долара месечно и умират от глад или СПИН, но не се самоубиват. Тя даде и друг пример с Непал, където след разрушителното земетресение, погубило десетки хиляди жители, оцелелете не са се отчаяли от загубата на близки и на домовете си, а са се събрали за обща медитация.

"За мен проблемът е в липсата на духовност, а не в бедността! Защото именно бездуховността води до самоубийствата, това е основната причина - когато нямаш духовен път и духовност, когато нямаш изградена ценностна система, не можеш да понасяш ударите на съдбата, предаваш се." Д-р Шкодрова е категорична, че българинът е с ниска устойчивост по време на криза и определено има проблем със справянето със стреса. Затова и е много важен стрес-мениджмънтът, който помага в тежки ситуации, поясни тя.

Д-р Ани Шкодрова се занимава с психиатрия от 17 години - и като медицинска сестра, и като лекар. Над 10 от тях прави клинични проучвания в сферата на централна нервна система, участва в мултидисциплинарни международни проекти за лечение на шизофрения, биполярно афективно разстройство, депресия, генерализирано тревожно разстройство, паническо разстройство, болест на Алцхаймер, никотинова зависимост. Работила е болнична психиатрия в остра психиатрична клиника, а към момента се  занимава с психиатрия амбулаторно.

Водещи

Най-четени