Да бламираш своите и Конституцията 14.06 | 19:56

Или няколко щриха за управлението на Бойко Борисов

От iNews.bg

Бойко Борисов е лидер на партия ГЕРБ, която управлява страната. Бойко Борисов е и министър-председател, оглавяващ правителството на партия ГЕРБ. Парламентарното мнозинство на ГЕРБ прие наскоро нов Закон за съдебната власт. Днес (14 юни) министър-председателят поиска държавният глава да наложи вето на приетия от неговата партия закон.

Аз лично се хванах за главата, научавайки за този казус. Държава на абсурдите, както гласи едно втръснало от употреба клише, но пък казващо всичко накратко.

Защото, първо, лидерът на ГЕРБ безцеремонно отхвърля гласуван от неговата партия закон, с което показва, че народните представители от ГЕРБ са "господа (и дами) никои". Второ, Борисов бламира Конституцията, защото България е парламентарна република и Народното събрание контролира правителството, а не обратното. Трето, защото лидерът на ГЕРБ очевидно не е знаел какво правят подопечните му, щом постфактум отхвърля тяхното решение, а това просто не е сериозно. И най-вече, България демократична държава ли е или под управлението на едноличния режим на Борисов?

Защото демокрацията предполага управление, действия и говорене, които са съгласувани и не противоречат на Конституцията и законите на страната. Според чл. 8 на Конституцията на Република България у нас държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна, т.е. Народното събрание, Министерският съвет и съдебната власт са автономни и независими една от друга, като Народното събрание осъществява контрол на дейността на правителството. От което и следва, че България е парламентарна република. 

Е, днешният ден прибави още един щрих към "бездната" между декларираните на хартия принципи и реалностите.

Максимална отговорност за спазването на Конституцията и законите на страната носи именно министър-председателят (и всички останали от неговия ранг), тъй като ако хората по върховете на държавата не ги спазват, какво остава за всички останали.   

Някой би казал, че вглеждането в конкретиката на казуса би могло да обясни и оправдае интервенцията на Борисов. "ГЕРБ като политическа партия не би подкрепила този Висш съдебен съвет да избира главния прокурор", заяви Борисов. Всъщност точно това подкрепиха депутатите от ГЕРБ с приемането на промените в Закона за съдебната власт. И "ГЕРБ ще внесе да ги промени сега", отсече Борисов. Тогава защо изобщо бяха приети тези промени и трябваше ли да се стига дотук? "Има много аргументи "за" и "против", отговаря Борисов.  

Има и друг деликатен момент. Настоящият президент доби популярност покрай управлението на ГЕРБ. И досега във време-пространството "бродят" съмнения относно еманципираността (и способността за еманципиране) на Росен Плевнелиев от Бойко Борисов. Министър-председателят каза, че очаква другата седмица президентът да върне закона отново за разглеждане от парламента, с което Борисов подлага на пореден тест Плевнелиев и способността му да бъде самостоятелен "стълб" на властта.

И накрая, за пореден път някакво решение на ГЕРБ се оказва предпоследно, като в този случай дори облечено в закон решение не е окончателно. Пък може и да е окончателно - днешните думи на премиера може да се окажат също "предпоследни". Както неведнъж се е случвало.    

Водещи

Най-четени