Да ударим Путин, да забраним вноса на нефт и газ у нас! 08.08 | 16:56

Да се покажем като предсказуеми съюзници, каквото и да значи това, иронично отбелязва Б. Ангелов

От Борислав Ангелов

След дълго изчакване на санкциите, които Западът налага на Русия, Путин реши да отговори със забрана на внос на отделни видове селскостопански продукти, суровини и храни от САЩ, страните от ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.

Като имаме предвид този ход на Москва и реакцията в страни от ЕС, то изненада и притеснения има, колкото и да се опитват някои тя да бъде скрита. Появиха се и нотки в крайна сметка докъде ще доведе тази политика и на каква цена, както и за нейното прекратяване. Говорене, което за противниците на Москва е в полза на Путин.

Именно в този момент не е ли редно ние да дадем своя принос и да бъдем сред първите ястреби. Пречки за това вече няма, Народното събрание е разпуснато, а на власт е служебното проевропейско правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, който не крие своето отношение към Русия. Съвсем наскоро я определи като агресор.

Какъв по-добър пример да дадем на останалите страни и да им размахаме пръст да не се огъват. Да им покажем как да се удари Путин. А именно като първа стъпка да забраним вноса на нефт и газ у нас. Втора стъпка – да забраним достъпа на руски туристи. Трета стъпка – да не купуват имоти в страната граждани на Руската федерация, ако щете и от гледна точка на националната сигурност, като потенциални носители на опълченски действия, опа, терористични имах предвид. Четвърто – да се забрани пиенето и производството на водка, символно един вид, макар че родината на водката не е Русия. И пето, но не на последно място – да се забрани гледането на руска телевизия и слушането на руска музика.

Няма значение каква е цената за нас на тези мерки в името на доказването на нашия ценностен и цивилизационен избор, да проявим солидарност към нашите партньори от ЕС и НАТО в борбата за налагане на глобализма по модела на Вашингтон, който впрочем започна да среща вече и отпор в самата Стара Европа.

Нищо че на съседа ни Турция, която е също членка на НАТО, не ѝ пречи да си развива отношенията с Русия, че и с Иран, които също биват представяни за заклет враг едва ли не Чичо Сам. Важното е да имаме поредното потупване по рамото, поредната статия с добър текст в американско издание и да се покажем като достойни и предсказуеми съюзници, каквото и да значи това.

***

Борислав Ангелов е роден на 24 октомври 1975 г. в Кюстендил. Завършва природо-математическата гимназия в родния си град. През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в СУ "Св. Климент Охридски" със специализация "Външна политика и национална сигурност".

През 2003 година завършва и "Публична администрация", отново в СУ. Живее и работи в София. Професионалните му занимания са в сферата на политическите идеологии, институции, коалиции и медии.

Водещи

Най-четени